Casa si gradina

Drujba

drujba

Drujba – Fiind prezenta in aproape toate gospodariile, sau in locuri unde se foloseste in mod industrial, drujba este una din cele mai folosite echipamente pentru taierea materialelor lemnoase. Aceasta prezinta o multime de beneficii, fiind de mai multe feluri: drujba pe benzina sau drujba electrica. Vezi aici drujbe!

Extrem de eficienta in activitatile de prelucrare a lemnului, o drujba poate fi folosita pentru taierea copacilor, pentru debitare sau pentru taierea lemnului de foc. Pentru activitatile de acest fel pot fi folosite drujba cu lant electric, cea cu fir sau cu baterie ori drujba cu combustibil. Tipul de motor, puterea si lungimea de taiere sunt determinate de nevoile de utilizare pe care le ai: ocazional, in mod curent sau intens.

Daca sunteti interesat/a, aici puteti citi mai multe despre casa si gradina.

Asadar, alegerea unei drujbe potrivite se face tinand seama de cateva criterii, dar inainte de toate este recomandat sa ai in vedere modul de utilizare a acesteia. Inainte de a investi intr-o drujba, e important sa cunosti si sa evaluezi corect nevoile pe care le ai. Daca ai lemne de taiat o data pe an inainte de sezonul rece sau, dimpotriva, daca ai nevoie de o drujba pentru taierea copacilor toata ziua, vei avea nevoie de un anume model de drujba specific pentru ceea ce ai de realizat.

Drujba: ce este si pentru ce se foloseste

drujba

O drujba este un instrument de gradinarit foarte eficient si uso de utilizat pentru taierea si debitarea lemnului. Aceasta este realizata dintr-un bloc motor, un comutator de contact si un maner de pornire, de o lama echipata cu lant, de frana si de un sistem antirebound. Drujbele sunt echipate cu un intrerupator termic care intrerupe curentul imediat ce motorul incepe sa se incalzeasca. Acest element de siguranta reprezinta o piesa de uzura care poate fi inlocuita la nevoie.

Ce drujba pentru ce nevoi?

drujba

Daca ai nevoie de o drujba in vedere tunderii si intretinerii minore a copacilor, doar de cateva ori pe parcursul unui an, atunci te poti orienta spre alegerea unui astfel instrument electric. O drujba electrica poate fi prevazuta cu baterie, pentru utilizare ocazionala si pentru o manevrabilitate extrem de eficienta.

Cu ajutorul unui model de acest fel poti ajunge cu usurinta la ramurile care trebuie taiate de la sol, iar intretinerea acesteia este una minima – tensionarea lantului si ungere. Puterea unei drujbe de acest fel poate fi cuprinsa intre 600 și 800 W.

Daca este nevoie de tunderea si intretinerea regulata a copacilor, poti alege o drujba cu alimentare termica. Aceasta este echipata cu un ghidaj de 20 pana la 35 de cm, iar puterea poate fi de la 800 la 1500 W. Pentru un confort mai mare si pentru o utilizare optimizata, poti opta pentru un brat telescopic cu ajutorul caruia poti ajunge de jos si la inaltimi mai mari.

Drujba-pe-benzina

Pentru lucrari de taiere intensive si frecvente, este recomandata alegerea unei drujbe cu lant de taiere. Aceasta are un ghidaj de 35 cm si puterea motorului termic poate fi de la 25 la 40 cm cubi, adica intre 1000 si 2000 W. Un model de drujba recomandata pentru utilizatorii experimentati este Drujba pe benzina 6800 cu 2 lame si 2 lanturi. Aceasta are un sistem de aprindere electronic, pornirea se realizeaza manual, are pompa automata ajustabila, iar motorul este puternic, astfel ca pot fi taiate lemne in aer liber si poate fi folosita si pentru debitare.

Apasati aici pentru a citi mai multe informatii despre masca sudura.

Drujbele specifice sunt facute pentru a fi actionate cu o singura mana, deci daca preferi un model usor, de pana la 4 kg, poti manevra cu usurinta acest instrument de taiere. Cu toate acestea, este recomandata precautia, deoarece drujba ramane un instrument destinat utilizatorilor experimentati si profesionistilor in acest domeniu, iar riscurile sunt numeroase si accidentele destul de frecvente din cauza utilizarii cu o singura mana.

drujba

Atunci cand ai nevoie de o drujba pentru intretinerea catorva copaci sau pentru taierea lemnului de foc, deci de doar cateva ori pe an, poti alege o drujba versatila cu o putere de aproximativ 2000 W. Pentru taierea bustenilor in sectiuni mici, un astfel de instrument este mai mult decat potrivit. Cu toate acestea, ai grija la taierea copacilor mari, deoarece tensiunea si lubrifierea lantului sunt limitate.

Pentru o utilizare obisnuita, un model de drujba electrica poate fi depasita, motiv pentru care este recomandata alegerea unui model de drujba cu benzina. Poti alege un model cu motor relativ puternic si cu un ghidaj versatil (putere mai mare de 35 cm cubi, ghidaj de maxim 45 cm). Un astfel de model necesita insa o experienta adecvata in utilizare, atat pentru folosirea propriu-zisa, cat si pentru intretinere (bujie, lant, filtre etc).

Acccesati acest link pentru a afla mai multe informatii despre pompe de apa.

Drujba pe benzina vs drujba electrica

Fierastrau-electric-cu-lant-1600W

O drujba electrica poate fi utilizata pentru taiere ocazionala, pentru taieri de intretinere si pentru taierea lemnelor de foc de cateva ori pe an. Puterea unui motor electric al drujbei poate fi de la 1200 la 2000 W, aceasta nu necesita ingrijire, insa genereaza o cantitate mare de zgomot, respectiv poluare. Totusi, o drujba electrica este mult mai puternica decat una pe benzina, insa firul electric este cel care reprezinta dezavantajul acestui model, deoarece are o lungime limitata care poate limita manevrabilitatea. Un model recomandat de drujba electrica este Fierastrau electric cu lant Detoolz 1600W 153D. Aceasta drujba are un motor puternic de 1600 W, iar lungimea de taiere este de 395 mm.

Drujba electrica fara fir sau drujba cu acumulator este extrem de usor manevrabila si foarte practica, deci ofera o putere limitata. Aceasta poate fi echipata cu o baterie de 18 V litiu-ion, iar amperajul acesteia determina autonomia instrumentului. Greutatea acestor drujbe variaza intre 2 si 5 kg, iar masurile de ghidare sunt de 10-25 cm.

Drujba-benzina-Micul-Padurar-VERDE-5200

Drujbele termice cu lant au o putere mai mare de taiere si o libertate de miscare mai mare. cu toate acestea, aceste drujbe necesita o ingrijire regulata si este mai greu de manevrat de catre cei care nu au experienta necesara. Greutatea lor este de 5-7 kg, iar ghidajul masoara intre 20 și 90 cm, acestea fiind autonome, cu o durata de viata lunga, fiind echipate cu motor in 2 timpi. Un model recomandat in acest sens este Drujba benzina Micul Padurar VERDE 5200. Aceasta drujba micul padurar este potrivita pentru nevoile proprietarilor de livezi, de terenuri impadurite si pentru cei care taie cu o regularitate medie. Aprinderea electronica, ungerea automata si pornirea usoara fac din acest model sa fie unul recomandat pentru taiere eficienta a lemnelor.

Aici puteti citi mai multe despre zootehnie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *