Sudura

Masca sudura

masca-sudura

Masca sudura – Pentru ca protectia reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand lucram cu materiale periculoase, mastile de sudura sunt elemente vitale ce fac parte din echipamentul de sudura. Gasesti aici masti de sudura!

Cel mai util accesoriu atunci cand vine vorba de echipamentul adecvat pentru sudura, masca sudura este acel obiect cu ajutorul caruia iti protejezi ochii si fata de potentialele probleme sau disconforturi care pot aparea in timpul procesului de sudura sau dupa terminarea acestuia. In acest fel, purtarea unei masti de sudura devine obligatorie atunci cand este vorba de sudarea cu arc electric. Alegerea unei masti de sudura perfecte se poate realiza cu greutate de catre cei care nu stiu nimic despre acest accesoriu, insa cateva informatii utile in acest sens te vor ajuta cu siguranta sa faci alegerea cea mai buna. Masca LCD, masca de sudura automata, masca de sudura ventilata sau cea cu arc, oricare dintre acestea poate asigura siguranta si confortul celui care sudeaza.

Cititi aici mai multe informatii despre sudura.

Masca de sudura cu filtru activ sau cu filtru pasiv

masca-sudura

Mastile de sudura cu filtru activ sunt recomandate pentru sudarea cu arc electric, fiind masti electro-optice cu carcasa realizata dintr-un amestec de poliester si fibra de sticla. In cazul in care este vorba despre sudarea realizata cu ajutorul unui aparat care elibereaza gaze, atunci este recomandata utilizarea unei masti electro-optice ventilate (sistemul de ventilatie este fixat in spate cu un ham pe care trebuie sa il poarte cel care sudeaza).

Masca cu filtru pasiv este utilizata indeosebi pentru sudarea cu flacara, insa poate fi adaptata pentru orice tip de sudare cu arc, cu conditia ca gradul de umbrire sa fie mai mare de 9. Cu toate acestea, o astfel de masca nu ofera confortul vizual pe care il ofera o masca cu filtru activ, deoarece sticla are mereu aceeasi culoare, consecinta fiind una nefavorabila: nu vezi nimic daca nu sudezi.

Standarde de utilizare a mastilor de sudura

Utilizarea mastilor de sudura trebuie sa se faca tinand seama de standardele de utilizare in care un anume model este incadrat. Nivelul 3 se refera la mastile cu protectie impotriva lichidelor, nivelul 4 se refera la protectie impotriva prafului grosier, nivelul 5 se refera la protectie impotriva gazelor si a prafului fin, nivelul 8 prezinta protectia la arcul de scurtcircuit, iar nivelul 9 este recomandat pentru protectie la metale topite si la solide fierbinti.

Cum alegi masca de sudura potrivita

masca-sudura

Pentru ca fata sa iti fie protejata in timpul sudarii, alegerea mastii de sudura trebuie sa se faca nu la intamplare, ci tinand seama de anumite aspecte, cel mai important fiind acela al tipului de sudura ales. Pentru o sudura de intensitate redusa, cu aparate de sudura TIG, pot fi utilizate mastile termoplastce sau din poliester, acestea fiind echipate cu un ecran de protectie cu un nivel de minimum 5. In cazul in cae este vorba despre suduri care genereaza un arc electric puternic, sunt recomandate mastile de sudura din poliester cu fibra de sticla.

Mastile cu filtru pasiv sunt realizate din sticla colorata care corespunde unui anumit nivel DIN. Cele cu filtru activ sunt realizate dintr-o sticla care se coloreaza in mod automat, in functie de intensitatea arcului electric. Pentru un confort sporit, nu trebuie evitata nici dimensiunea campului vizual pe care o ofera o masca de acest fel.

masca-de-sudura-automata-cu-reglaj

Cele mai complexe masti de sudura sunt cele profesionale. Acestea sunt extrem de sigure pentru sudura, ofera un confort sporit si iti ofera posibilitatea de a te folosi de ambele maini atunci cand realizezi sudura in sine. Pentru o eficienta crescuta, o masca cu filtru activ trebuie captusita cu sticla sau cu policarbonat translucid, deoarece acestea vin in contact cu stropi fierbinti care pot sari din sudura. O masca de sudura profesionala este si Masca de sudura automata cu reglaj RB-4400 MF. Aceasta poate fi utilizata pentru toate tipurile de sudare, MMA, WIG, MIG-MAG, sudarea cu plascma sau debitarea cu jet de plasma. Aceasta dispune de un filtru LCD performant, avand celule fotovoltaice si baterii care pot fi inlocuite.

Daca sunteti interesat/a, aici puteti afla mai multe despre diferitele tipuri de aparat de sudura.

Caracteristicile mastii de sudura cu filtru activ. Masca cu cristale lichide

masca-de-sudura-cu-reglaj-automat

Mastile de sudura cu filtru activ sunt cele electro-optice cu cristale lichide, ceea ce inseamna ca nuantele de umbrire ale acesteia sunt variabile: cu cat lumina de la sudura este mai mare, cu atat ecranul de protectie se intuneca mai mult, pana la nuanta care sa protejeze corespunzator. O astfel de masca sudura automata este prevazuta cu un buton si vine sub forma unei casti care inveleste intreaga parte a capului si gatul. Ceea ce este diferit la aceste masti fata de mastile de sudura traditionale, este si fitrarea cu care sunt prevazute, eficienta acestora fiind in acest fel mult crescuta. De asemenea, acestea beneficiaza in mare parte de reglaj automat, asa cum este si modelul Masca de sudura cu reglaj automat BY350E-ROSE. Aceasta este prevazuta cu un filtru de intunecare automata care face trecerea de la lumina la intuneric in timp ce arcul de sudura aoare. In momentul in care sudura este finalizata, aceasta revine la starea luminoasa, clara, pe care a avut-o inainte de inceperea arcului de sudura. Eficacitatea in utilizare a acesteia este data si de posibilitatea de reglare automata, in functie de nevoile individuale, dar si de faptul ca poate fi utilizata pentru diverse tehnologii de sudare: MMA, MIG MAG sau TIG.

Daca sunteti interesat/a, aici puteti citi mai multe despre bricolaj.

masca-de-sudura-cu-reglaj-automat-BY433E-CENTAURY

O masca de sudura cu cristale lichide protejeaza in mod automat de proiectiile arcului electric, nuanta acesteia intunecandu-se instantaneu. In functie de modelul mastii, culoarea poate fi predeterminata sau progresiva, acest aspect depinzand si de intensitatea luminii – cu cat lumina este mai mare, cu atat sunt mai multe cristale. Odata ce intensitatea luminii incepe sa scada, masca de lumineaza continuand sa ofere un anumit nivel de protectie, dat fiind ca este vorba despre o nuanta de siguranta. Aceste caracteristici se datoreaza faptului ca mastile de protectie cu cristale lichide sunt alimentate cu baterii litiu sau se incarca de la lumina solara. O masca recomandata pentru calitatea sa si pentru utilitatea pe care o prezinta este  Masca de sudura cu reglaj automat BY433E-CENTAURY. Aceasta este recomandata pentru calitatea materialelor din care este realizata si pentru protectia pe care o ofera sudorului, nivelul de intunecare reglandu-se in mod automat in functie de intensitatea arcului electric.

Citit mai multe despre intretinere auto si biciclete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *