Motoare

Motoare electrice

Motoare electrice – Preferinta motoarelor electrice in locul motoarelor termice a devenit un trend ascendent in ultimii ani, deoarece motorul electric ofera multiple avantaje si beneficii fata de cel termic. Gasesti aici motoare electrice!

Principiul de functionare a unui motor electric este predat la orele de fizica din scoala, deci nu este o chestiune atat de complexa de care sa nu stie aproape toata lumea. Este vorba despre acea miscare a electronilor care genereaza un camp magnetic, iar bobina se transforma intr-un magnet cu un pol nord si unul sud, apoi incepe sa se roteasca. Dar ce este motorul electric utilizat astazi in diverse aplicatii industriale si conventionale?

Aici puteti citi mai multe despre motoare.

Motoarele electrice: definire si caracteristici

motoare-electrice

Motorul electric este o masina electromecanica cu o functionare extrem de simpla. Acesta contine o infasurare a firului electric, un stator si un rotor (partea fixa, respectiv partea mobila a motorului). Polii rotorului se rotesc liber, in mod continuu, iar cei pozitivi atrag negativele si invers. Este vorba, asadar, despre transformarea energiei electrice in energie mecanica.

Motorul electric este una dintre componentele principale ale unei masini care functioneaza datorita acestuia. Masinile in care este instalat motorul electric nu pot functiona daca acesta este deteriorat. Sarcina pe care o are de realizat un motor electric este aceea de a transforma energia electrica in energie mecanica pentru a face ca fiecare dispozitiv sa functioneze corect.

Puterea unui motor variaza in functie de dispozitivul pe care este instalat. Intr-adevar, un motor electric de 220v nu va functiona la fel ca un motor de 380v. Principiul de functionare al unui motor electric este simplu: atunci cand motorul este alimentat cu energie electrica, statorul care este partea fixa ​​a motorului va produce energie electrica care va alimenta apoi rotorul care este partea mobila; acest lucru va crea apoi un fenomen de magnetizare care determina rotirea rotorului pentru a produce astfel energie mecanica, esentiala pentru utilizarea dispozitivului motorizat.

Tipuri de motoare electrice

In functie de domeniul de aplicare, exista diferite tipuri de  motoare electrice :  motor electric  sincron si asincron, respectiv motor electric monofazat sau trifazat.

Motoarele electrice monofazate sunt cele mai prezente in casele oamenilor. Acestea functioneaza prin utilizarea de tensiune simpla, adica intre faza si neutru. Motoarele electrice trifazate sunt folosite pentru a produce energie prin principiul electromagnetic.

motoare-electrice

Acestea functioneaza folosind trei faze, de unde le vine si denumirea, spre deosebire de  motorul electric monofazat care utilizeaza o singura faza. Arhitectura unui motor electric trifazat face posibila transmiterea unei puteri electrice mult mai mari decat in cazul unui motor cu tensiune monofazata.

Daca sunteti interesat/a, aici puteti afla mai multe despre motoare termice.

Motoarele trifazate sunt utilizate cu precadere pentru infrastructura si pentru acele echipamente care necesita o putere electrica mare. Prin urmare, acestea sunt putin utilizate in instalatiile domestice.

Motoarele electrice monofazate, la fel ca orice alt fel de motor, transforma energia electrica in energie mecanica. Acesta consta din doua bobine si un condensator care au rolul de a crea un camp magnetic care permite rotorului sa fie actionat. In ceea ce priveste specificul motorului monofazat, acesta foloseste doar doua treimi din crestaturile statorului.

Motorul  electric monofazat  este utilizat mai putin in industrie decat echivalentul sau trifazat, insa este utilizat la scara larga la nivel conventional, in casele si gospodariile oamenilor. Acesta reprezinta o parte foarte importanta a utilizarii de motoare in diverse domenii, in special in industria constructiilor. Cu un motor monofazat este inzestrat orice fierastrau cu banda, orice presa de gaurit, orice betoniera sau alte instrumente electrice de acest fel, motorul electric monofaza asigurand o eficienta ridicata a acestor instrumente de lucru.

Motor-electric-2800RPM-0.75Kw-cu-carcasa-de-AL-MF

Un motor monofazat care prezina o performanta inalta este  Motor el. 2800RPM 0.75Kw cu carcasa de AL MF. Acesta nu poate fi folosit singur, ci trebuie sa fie integrt intr-un sistem care are nevoie, pentru a functiona, de energie mecanica, aceasta fiind furnizata de motorul electric. Acest motor poate fi utilizat pentru antrenarea unor aparate electrice de uz gospodaresc diverse, de la masinile pentru prelucrarea lemnului la pompele de apa, sistemele de ventilatie, compresoare, suflante si altele asemenea. Puterea acestui motor este de 2800 rpm si 0.75 kW, iar materialele din care este realizat sunt de calitate inalta: carcasa de aluminiu, protectie ventilator, caseta de conexiuni etc.

Pentru ca un motor electric monofazat sa fie performant, acesta trebuie sa fie prevazut cu condensator permanent si pornire integrata cu cuplu armat. Protectia termica incorporata este un alt criteriu important pentru performanta unui motor electric. Motoarele pot functiona in ambele sensuri de rotatie. Acestea pot fi utilizate pe o retea de alimentare cu energie interna.

Cititi aici mai multe informatii despre bricolaj.

Utilitatea motoarelor electrice

Motoarele electrice sunt esentiale in diverse aplicatii conventionale si industriale. Acestea functioneaza intr-un mod simplu, ceea ce face sa fie considerate un echipament extrem de fiabil, cu un minimum de intretinere.

In domeniul industrial, motoarele electrice sunt utilizate pe scara larga. Functia acestora este de a transforma energia electrica in energie mecanica, ceea ce face ca acestea sa aiba o importanta economica majora.

Aceste motoare electrice pot fi utilizate si in diverse aplicatii din gospodariile oamenilor, fiind elementul principal al tuturor sculelor electrice, al masinilor-unelte, al betonierelor, masinilor pentru prelucrarea lemnului, utilajelor agricole si altele asemenea. Pentru uz gospodaresc, sunt utilizate motoarele electrice monofazate.

motor-electric-22kw-3000rpm

Un motor electric extrem de eficient pentru aplicatii de uz gospodaresc este motor electric 2.2 kw 3000rpm TROIAN ROSU. Acest motor este de tipul monofazat asincron, de o calitate foarte buna. Acesta este construit pentru a rezista o perioada de timp indelungata atunci cand este utilizat conform instructiunilor de utilizare, performantele pe care le ofera acesta fiind unele remarcabile.

Un motor monofazat de acest fel poate fi utilizat in atelierul personal sau intr-o microfabrica, precum si in orice gospodarie moderna, acolo unde este vorba despre utilizarea unor aparate si masinarii care au nevoie de energie mecanica pentru a functiona. Acest motor este realizat conform tehnologiilor de ultima ora, indeplinind toate standardele de calitate, iar avantajele utilizarii sale sunt multiple, de la performanta ridicata in utilizare pe care o ofera pana la zgomotul redus al acestuia in momentul functionarii.

Alegerea unui motor electric trebuie sa se faca inainte de toate tinand cont de utilizarea pe care o va avea. Toate masinariile care au nevoie de energie mecanica utilizeaza un astfel de motor, iar eficienta si utilitatea acestora este recunoscuta la nivel general de catre toti utilizatorii casnici sau industriali.

Apasati aici pentru a afla mai multe informatii despre zootehnie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *