Sudura

Sudura

Sudura – Prin sudare se înțelege unirea, împreunarea a două obiecte, din materiale metalice sau termoplastice, utilizând căldura sau presiunea, cu sau fără ajutorul unor materiale de adaos. Vezi aici produse folosite pentru sudura!

Aparatele de sudura sau cele cu arc electric, fie ca este vorba despre lampi de sudura, despre lanterne mono sau bigaz, permit toate efectuarea aceluiasi tip de sudura. Alegerea echipamentului potrivit pentru a suda se face atat in functie de nevoile pe care le ai pentru lucrarile tale, cat si in functie de puterea necesara pentru efectuarea lucrarilor de sudura sau alte aspecte asemanatoare.

Apasati aici daca doriti sa aflati mai multe informatii despre aparatul de sudura.

Ce este sudura?

sudura

A suda inseamna a lipi doua bucati de metal prin topire cu scopul de a le pun impreuna si de a forma un singur element. Procesul de sudura necesita adaugarea unui electrod din metal cu ajutorul caruia sunt etansate cele doua parti metalice care trebuie asamblate. Spre deosebire de lipire, in procesul de sudare este nevoie de topirea celor doua piese care intra in contact. Pentru a face posibil acest lucru, este nevoie de incalzirea metalului la o temperatura extrem de ridicata, lucru posibil atunci cand este utilizat un aparat special conceput in acest sens, respectiv un aparat de sudura. Pot fi sudate diverse tipuri de metale, cum sunt fonta, cuprul, aluminiul, otelul, otelul inoxidabil sau chiar aurul.

Daca sunteti interesat/a, aici puteti citi mai multe despre diferitele tipuri de masca pentru sudura.

Tehnici de sudare

Exista trei tehnici diferite de sudare. Este vorba despre sudarea cu arc electric, sudarea cu flacara si sudarea cu fier fierbinte. Dintre acestea, prima tehnica de sudura amintita este cea mai des utilizata astazi in atelierele mesterilor priceputi.

Sudarea cu arc electric, denumita si sudare cu electrozi, este un proces in cadrul caruia are loc o fuziune la nivelul interior al metalului, ci nu la suprafata acestuia, spre deosebire de celelalte doua tehnici de sudare. Un aparat de sudura cu arc electric este, de fapt, un transformator electric. Cu ajutorul unui electrod protejat de un maner izolator este permisa sudarea celor doua parti. Cu ajutorul acestui aparat se realizeaza un scurtcircuit electric care determina sudarea arcului electric intre electrod si metal. Caldura generata de aparat ajunge pana la 3600 de grade celsius.

Pentru a realiza acest proces de sudare cu arc electric poate fi utilizat un aparat special conceput pentru sudarea de piese groase, un invertor sudura sau un aparat de sudat pentru piese subtiri. Aparatul de sudat recomandat pentru elemente groase nu poate fi folosit pentru sudura unor elemente care au grosimea sub 1.2 mm eoarece exista riscul de deformare sau de gaurire a foii. Aceasta poate fi utilizata numai cu electrozi speciali.

invertor-sudura-mma-sp285d

Un invertor de sudura permite sudarea mult mai usoara si mai rapida decat cea realizata cu ajutorul statiilor de sudura, datorita cardului electronic care are capacitatea de a regla curentul si de a stabiliza arcul electric. Un astfel de invertor are dimensiunea si greutatea reduse, de pana in 5 kilograme, astfel ca este un consumator de curent redus la lovirea arcului. Aparatele de sudura de acest fel pot fi utilizate si cu electrozi. Un model recomandat in acest sens este Invertor de sudura MMA SP285D.

Acesta este un aparat cu ajutorul caruia poti suda utilizand tehnologiile moderne de sudare, puterea de sudare fiind mai mare si mai concentrata, iar arcul electric este extrem de stabil. Avantajul acestuia este ca ofera caracteristici dinamice de sudura, putand fi utilizat in functie de tipul de arc electric care se doreste, fie mai puternic, fie mai slab. Cu ajutorul acestuia poti realiza proiecte de sudura de succes cu un consum mic de energie electrica, acesta fiind compact, stabil. Un invertor de sudura de acest fel poate fi utilizat pentru sudarea unor materiale diverse de la otel inoxidabil, otel aliat, otel carbon sau cupru ori alte structuri metalice.

aparat-de-sudura-mig-308

O statie de sudat este un aparat care poate fi utilizata pentru sudarea unor foi subtiri de metal, dar si pentru sudarea unor piese groase din otel, otel inoxidabil sau aluminiu, cu exceptia celor din fonta. In timpul procesului de sudare cu acest tip de aparat, baia de sudura este protejata de un gaz: argon sau CO2. Un aparat de sudura de acest fel este utilizat cu bobine de fir. Un astfel de aparat este Aparat de sudura MIG-308, un aparat compact, usor de utilizat. Acesta este destinat sudarii cu fir metalic in gaz inert. Imbinarile obtinute astfel sunt curate, netede si sunt extrem de rezistente, acest aparat fiind util pentru diverse lucrari de reparatie sau intretinere. Sudarea cu arc electric de acest fel este de tip semiautomat si utilizeaza un metal de umplutura care vine sub forma de sarma de sudura.

Sudarea cu flacara se poate realiza cu ajutorul unor instrumente diverse, special concepute in acest sens: o butelie care face o flacara care are puterea de a incalzi pana la 1600 e grade celsius, aceasta fiind utilizata mai ales la micile reparatii de la instalatiile sanitare, o lanterna de gaz care este, de fapt, o duza de arzator care se poate conecta direct la buteliile de butan sau de propan, o masina de sudat cu gaz care are o putere mare de sudura si functioneaza cu butan sau propan, atingand temperaturi de pana la 1500 de grade celsius.

Sudarea cu fier fierbinte se realizeaza cu ajutorul unui ciocan de lipit care poate atinge temperaturi de pana la 400 de grade celsius sau cu ajutorul unei statii de lipit care are capacitatea de a regla temperatura de topire a metalului intre 150 si 500 de grade celsius.

Accesati aceasta pagina pentru a afla mai multe informatii despre casa si gradina.

Accesorii de sudura

masca-sudura-cu-reglaj-automat

Pentru ca procesul de sudare sa poata fi realizat cap-coada si in deplina siguranta, este nevoie si de utilizarea unor accesorii sudura. Poate fi vorba fie despre metalele utilizate in vederea lipirii, acestea alegandu-se in functie de proiectul care trebuie realizat si de materialul care trebuie asamblat, despre gazul utilizat in cazul aparatelor care functioneaza in acest fel, despre pasta de decapare cu ajutorul caruia sunt eliminate urmele de oxid si metalul este protejat de oxidare, dar si despre masca sudura, un accesoriu absolut necesar pentru ca ochii celui care sudeaza sa nu fie afectati. In acest sens, poate fi aleasa Masca de sudura cu reglaj automat BY433E-CENTAURY, o masca cu cristale lichide care are rolul de a proteja fata si ochii de scantei, stropi de metal topit sau radiatii nocive care apar in mod normal in procesul de sudura.

Apasati aici daca doriti sa vizualizati mai multe informatii despre accesorii camping.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *